Omdat er in het trainingscentrum geen restaurant is, gaan we
voor de lunch naar Adama centrum. Voor de deelnemers staat de bus klaar en voor
mij en Mr. Noh is er een SUV. Verschil moet er zijn! Ik heb me erbij neergelegd
dat ik dat kan veranderen. Iedereen vindt het de normaalste zaak van de wereld
dat het zo gaat. De enige keer dat er echt geen auto beschikbaar was en we mee
reden in de bus, waren de deelnemers in alle staten. Dat hadden ze nog nooit
meegemaakt.
Chiro met Hawi en Noh |
In deze twee weken heb ik van alle keren dat ik in Ethiopië
was het meest geleerd over het eten. En ook de lekkerste gerechten geproefd.
Dat komt door Mr.Noh. Hij is niet alleen mijn beschermengel, degene die me
meeneemt naar festiviteiten, de omgeving laat zien. Die zorgt dat de beamer ’s ochtends
weer klaarstaat en dat de presentielijst getekend wordt. Hij zorgt er ook voor dat
we elke middag een heerlijke maaltijd genieten. Noh is zelf een enorme
genieter. Hij houdt van lekker eten en weet precies welke specialiteit een
restaurant heeft. Hij is aan de dikke kant en daar wordt hij vaak mee geplaagd,
maar hij trekt zich er niet echt iets van aan. Hij is gewoon een liefhebber.
Wat
heel fijn is: Noh kent alle serveersters en pakt ze in met zijn charme.
Dat legt
ons geen windeieren, want ze doen echt hun best om ons iets lekkers voor te
zetten.
Elke dag is het weer een verrassing waar we naartoe gaan. Als
we zijn ingestapt, zegt hij bijvoorbeeld: “Miss Cilia, do you know chiro?” In dit geval zeg ik: “Yes, I took it
last evening in the hotel. I liked it.” “OK, then we are going to eat a much
better one!” Hij dirigeert de chauffeur naar een zijstraat waar achter
een shabby schutting een mooi restaurant ligt. Voor we gaan eten, wassen we
onze handen. Dat is namelijk ons eetgereedschap! Iedere gast gaat voor hij gaan
eten naar de wasruimte om handen te wassen.
Noh mengt de kaas door de kitfo |
Chiro bestaat uit injera (de nationale pannenkoek gemaakt
van tef) met daarin verschillende sausen op basis van kikkererwten. Daar maken
ze in dit restaurant heerlijke variaties op. Soms gelardeerd met gevulde groene
pepers, dan weer met gestoofde kool, wortel en sla, of hardgekookt ei en wat vlees.
Op woensdag en vrijdag eten we
vegetarisch omdat het een vastendag is voor orthodoxe christenen. Dat is geen
straf, want chiro heeft helemaal geen vlees nodig. Noh eet er flink van en
moedigt mij aan dat ook te doen. Ik eet echt veel, maar hij dringt aan om toch vooral
nog meer te nemen, minstens nog drie happen ;-)
Naast chiro, dat veel gegeten wordt, eten we ook een paar
keer kitfo. Rauw rundvlees dat gemengd wordt met verse kaas. Er wordt een
scherpe peper bij geserveerd en natuurlijk injera. Noh raadt aan de peper maar
niet te nemen. Ik probeer een klein tipje en geef hem gelijk. Deze kitfo kunnen
we eten, omdat Noh heel zeker weet dat ze vers is. Het is erg lekker, veel
smakelijker dan de carpaccio die wij in Nederland eten. Tijdens de Meskel
festiviteiten, rond 27-28 september, is het traditie kitfo te eten. Het is een
geliefd gerecht, maar voor de meeste Ethiopiërs te duur. Tijdens Meskel
probeert iedereen het toch minstens één keer te eten.
Mini-bbq met geroosterd geitenvlees |
Met Hawi en Noh ga ik ook naar een restaurant dat
gespecialiseerd is in geitenvlees. We beginnen met het uitzoeken van het vlees.
Er hangen drie geiten aan vleeshaken en er liggen verschillende lappen. Hawi en
Noh onderhandelen over vlees en prijs. Dan gaan we zitten en even later wordt
er een stoofgerecht met geitenvlees en groente geserveerd. Heerlijk zacht gekruid.
Natuurlijk eten we dat met injera. Daarna komt er een mini-bbq’tje met
geroosterd geitenvlees en peper. Ongelooflijk lekker!
Elke maaltijd sluiten we af met koffie, altijd gezet op de Ethiopische
manier, Noh vindt machinekoffie niet te pruimen! Soms in het restaurant, soms
bij een van de kleine koffietentjes langs de straat.
Dan belt Noh de chauffeur en rijden we terug naar het trainingscentrum.
De deelnemers zijn ondertussen ook weer gearriveerd. Na een pauze van twee uur
nu eerst even een energizer, want van al dat lekkere eten word je wel een
beetje sloom. Dan werken we door tot 4 uur. Tijd voor thee, koffie en lekkers!
Wow, klinkt goed en vast lekker. En dan daarna weer aan het werk...ik ga voor het geroosterde geitenvlees maar ook de Chiro
BeantwoordenVerwijderenNa thee met lekkers het avondeten maar skippen.... of....
Mr. Noh for president!
BeantwoordenVerwijderen