zaterdag 10 mei 2014

Weer naar Addis


In januari werd duidelijk dat er ook dit jaar een Train-the-trainerprogramma in Addis Abeba zou komen met collega’s Michael en Maraliza en mij als trainer. In mei. Vijf weken. Twee weken Michael, een week Maraliza en twee weken ik, in die volgorde.

Leren leren
Ook nu zijn de cursisten docenten aan juridische faculteiten, professionele trainingscentra voor juristen, openbaar aanklagers en een enkele politiefunctionaris. Zij moeten in groepen een stukje onderwijs, - module - ontwerpen en ‘gebruiksklaar’ maken. Dat onderwijs is gebaseerd op een probleem, een complex probleem dat zij in de juridische praktijk of het juridisch onderwijs tegenkomen. Die module moet ‘studentgestuurd’ zijn en ‘diepgaand leren’ activeren. Met andere woorden: studenten moeten zelf initiatieven nemen om échte, relevante kennis op te doen die zij in de praktijk kunnen toepassen.

Dat is moeilijk voor studenten die gewend zijn aan hoorcolleges waarin ze alleen maar mogen luisteren. Dat is ook heel moeilijk voor docenten die gewend zijn om dat soort hoorcolleges te geven. Hun denken over onderwijs moet op de schop. Ze moeten loslaten en de student aan het werk zetten. Tegelijkertijd blijft het ook hun verantwoordelijkheid dat de noodzakelijke kennis in de hoofden, harten en lijven van de studenten komt. Hoe doe je dat?

Practice what you preach
In onze training ervaren de cursisten aan den lijve wat er nodig is om zo te leren. Ze moeten het zelf doen, maar we ‘bouwen steigers’ om ze te helpen. Het mag met vallen en opstaan gaan, maar door de steiger vallen ze nooit helemaal terug. Telkens reflecteren we met hen op wat er gebeurde. Wat deden zij, cursisten, en wat deed de trainer? Wat was het effect daarvan en hoe komt dat nu? Zo bouwen zij stukje bij beetje hun kennis over deze werkwijze op. Dat is op en top leren voor ons allemaal!

Oogsten
Als laatste trainer is het mijn taak om de cursisten te begeleiden bij het uitwerken van de module. Ze gaan het geleerde in week 1, 2 en 3 toepassen. Michael en Maraliza hebben mij uitgebreid verslag gedaan over hun ervaringen.  


Ik ben er klaar voor en ik hoop dat we gaan oogsten…

2 opmerkingen: